Alles over pergola's
Meer dan 20 jaar ervaring
Inspiratie én praktische tips
Terug
Delayhla
Geschreven door

Delayhla

Is het plaatsen van een pergola vergunningsvrij?

Een pergola zorgt voor sfeer, schaduw en extra comfort in je tuin. Maar voordat je er een laat plaatsen of zelf aan de slag gaat, is het slim om te checken of je een vergunning nodig hebt voor de pergola die je wil plaatsen. In deze blog leggen we stap voor stap uit wanneer een pergola vergunningsvrij is, welke regels er gelden en wat je kunt doen om problemen te voorkomen.

Pergola vergunning

Wil je een pergola in je tuin plaatsen, maar vraag je je af of hier een vergunning voor nodig is? Dan ben je op de juiste plek. In deze blog leggen we je uit wanneer je vergunningsvrij een pergola kunt plaatsen en wanneer je wel een vergunning nodig hebt. Let op dat deze blog niet leidend is en je altijd je lokale wetgeving moet raadplegen.

Pergola met zonnescherm

Onder welke categorie valt een pergola?

Een pergola is een open constructie van houten, metalen of aluminium balken, meestal zonder gesloten dak of zijwanden. Het wordt vaak gebruikt als sierlijke overkapping voor een terras. Een pergola verschilt van een overkapping omdat een pergola meestal geen vast dak heeft, wat invloed heeft op de vergunningsplicht. Een bouwwerk zonder vast dak wordt door de meeste gemeenten vaak minder streng beoordeeld omdat het valt onder de categorie open bouwwerk en niet onder een bijgebouw.

Wanneer heb je waarschijnlijk geen vergunning nodig?

In veel gevallen kun je een pergola vergunningsvrij plaatsen. Je pergola moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Ten eerste mag de pergola in veel gevallen niet hoger zijn dan 3 meter. Als je pergola niet hoger is dan dit, mag hij vaak vergunningsvrij geplaatst worden. Verder is er meestal geen vergunning nodig als de pergola vrijstaand is. Als hij aan je huis vastzit, wordt hij vaak gezien als overkapping waardoor er wel een vergunning nodig is. Ook moet in veel gemeenten de afstand tot de erfgrens minimaal 1 meter zijn zodat de buren geen last hebben van de pergola. Als de pergola dichter bij de erfgrens staat, kan het zijn dat je een vergunning of toestemming van je buren nodig hebt. Ten slotte wordt een pergola zonder gesloten dak of zijwanden meestal als een open bouwwerk beschouwd waardoor er geen vergunning nodig is.

Twijfel je? Check dan altijd de regels in jouw gemeente!

Wanneer heb je waarschijnlijk wel een vergunning nodig?

In sommige gevallen is de kans groot dat je wel een vergunning nodig hebt bij de plaatsing van een pergola. In de meeste gemeenten mag de pergola niet hoger zijn dan 3 meter. Ook is de kans groter dat je een vergunning nodig hebt als de pergola aan je huis vastzit. Deze zal dan worden gezien als een verlengstuk van je woning. Hier gelden strengere regels voor. Als de pergola een dicht dak of dichte zijwanden heeft, kan de pergola gezien worden als een bijgebouw in jouw tuin. Voor een bijgebouw is de kans groter dat je wel een vergunning nodig hebt dan bij een open bouwwerk. Ook als je in een beschermd stadsgezicht of bij een monument woont, is de kans groot dat je een vergunning nodig hebt voor de plaatsing van een pergola. In deze gebieden gelden namelijk strengere regels dan buiten deze gebieden.

Pergola met lamellen dak

Of je een vergunning nodig hebt voor een pergola met een lamellen dak hangt net als andere pergola’s af van de hoogte, locatie en of het dak volledig kan sluiten. Een vergunning is vaak wel nodig als het lamellen dak volledig kunnen sluiten. De pergola kan dan beoordeeld worden als een overkapping of bijgebouw. Ook dit verschilt per gemeente. Een pergola met een lamellendak dat volledig kan sluiten, valt in een grijs gebied wat betreft vergunningen.

Moderne pergola

Verschil regelgeving per gemeente

Zoals genoemd verschilt de regelgeving over het plaatsen van een pergola per gemeente. Er zijn geen landelijke afspraken over het plaatsen van een pergola in je tuin die voor alle gemeentes hetzelfde zijn. Het is dan ook lastig om in één blog voor iedereen duidelijk te maken wat precies de regels zijn per gemeente.

Om zeker te weten of je een vergunning nodig hebt, kun je jouw adres invullen op het Omgevingsloket Online (www.omgevingsloket.nl). Hier kun je vinden wat de regelgeving is voor het plaatsen van een pergola in de gemeente waar jij woont.

Hoe vraag je een vergunning voor een pergola aan?

Als je erachter bent gekomen dat je toch een vergunning moet aanvragen voor de plaatsing van een pergola, dan is er nog steeds niks aan de hand. Een vergunning aanvragen hoeft niet lastig te zijn. Als eerste verzamel je de juiste documenten, zoals bouwtekeningen, een situatiefoto en een omschrijving van het bouwwerk. Nu kun je de vergunningsaanvraag indienen bij je gemeente. Gemiddeld duurt het 8 weken tot je een reactie hebt. Na de goedkeuring mag je beginnen met het plaatsen van jouw pergola.